bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

A top értékelt termékek

Útmutatók

 Hasznos információk a VDE tesztelő eszközökről

A legtöbb elektromos készülékre és rendszerre biztonsági és működési szabványok vonatkoznak. Ezeket a „Deutschen Kommission Elektrotechnik Elektronik Informationstechnik in DIN und VDE“ határozta meg. Jelenleg 14 VDE szabvány vonatkozik az elektromos készülékekre és rendszerekre, különösen a DIN VDE 0701-0702 szabványsorozat. Meghatározza, hogy a javítások és változtatások utáni vizsgálatokat, valamint az ismételt vizsgálatokat hogyan kell elvégezni az elektromos készülékeken. A szabványoknak való megfelelés biztosítására úgynevezett VDE tesztelő eszközök állnak rendelkezésre. Segítségükkel egyértelműen ellenőrizhetők és biztosíthatók az elektromos készülékekre és elektromos rendszerekre vonatkozó jogszabályi előírások betartása.



A VDE tesztelő eszközök alkalmazási területei

A VDE tesztelőket az eszköztesztelők és a telepítéstesztelők kategóriába sorolják.

Az eszköztesztelőket általában hordozható elektromos fogyasztókhoz használják , például televíziókhoz, hi-fi-rendszerekhez, hangszórókhoz vagy mikrohullámú készülékekhez.

A telepítési teszterek ezzel szemben a helyhez kötött elektromos áramkörök és berendezések ellenőrzésére szolgálnak. Ide tartoznak például a fixen beszerelt világítás, vagy a helyhez kötött konyhai berendezések, mint például a beépített elektromos tűzhely és hűtőszekrény, de az épületekbe telepített elektromos berendezések is, például az elosztódoboztól a konnektorig vezető táp- és adatkábelek.



A VDE tesztelők felépítése

Szinte minden VDE szabvány szerinti tesztkészülék hasonlít a modern multiméterekhez: LCD kijelzővel , forgókapcsolóval vagy érintőképernyővel rendelkeznek a mérési mód kiválasztásához, valamint aljzatokkal a szondák és mérővezetékek csatlakoztatásához. Egyes modellek Schuko aljzattal, állítható kiegészítő kapcsolókkal vagy gombokkal is rendelkeznek, például automatizált mérési folyamatokhoz, vagy a mérési eredmények tárolásához.

A mobil használatban hasznosak azok az eszköztesztelő készletek, amelyek a tényleges tesztkészüléket, valamint számos mérőkábelt és mérőfejet is tartalmaznak egy kis tokban. Olyan tulajdonságok vizsgálhatók, mint a védővezető ellenállás, szigetelési ellenállás, egyenértékű szivárgási áram, védővezető áram, érintési áram, feszültség, áram vagy teljesítmény. Az ilyen készletek egyetlen házban egyesítik a készülék- és a szerelési teszterek funkcióit, így feleslegessé válik egy speciális készüléktesztelő megvásárlása.

A legtöbb készlet a 230 voltos hálózatból nyeri az energiát, de kaphatók újratölthető akkumulátorral, vagy elemmel működő készletek is. Ami az adatcserét és adattárolást illeti, sok készlet kínál vezeték nélküli kommunikációs csatornákat Bluetooth-on , infra porton vagy WLAN-on keresztül , de néhány eszköz RJ-45-ös aljzaton keresztül is csatlakoztatható a LAN hálózathoz. Az adatokat SD kártyán vagy egy USB-s pendrive-on  is tárolhatók .

Minden VDE vizsgálóeszköz - a VDE szerint - hitelesítve és kalibrálva kerül a piacra. A különösen magas szintű biztonságot, pontosságot és megbízhatóságot igénylő felhasználók számára rendelkezésre állnak a DAkkS által akkreditált laboratórium által vagy az ISO szerint kalibrált eszközök is.



A VDE tesztkészülékek tipikus mérési funkciói

A klasszikus multiméterek által ismert feszültség-, áram- vagy ellenállás mérése mellett a VDE mérőeszközök más jellemző mérési funkciókkal is rendelkeznek. A legfontosabbak a szigetelési ellenállás, a védővezető áram és a védővezető ellenállás mérése.

Szigetelési ellenállás mérése

A szigetelési teszt a közös aláramkör és az alrendszer alváza közötti ellenállást méri. Lehetőség van egy vagy több elektromos áramkör közötti tesztelésre is ugyanabban az alrendszerben. A mért ellenállás értékének meg kell felelnie a jogszabályi előírásoknak  .

Az ilyen szigetelési tesztek gyakran szerelési problémákat tárnak fel, például hibás vagy nem megfelelő alkatrészeket, nem megfelelő elhelyezést vagy tájolást, valamint a vezetékek vagy a szigetelők hibáit. Ezek a hibák nem szándékos rövidzárlatokhoz vagy földeléshez vezethetnek az alvázon.

A védővezető áramának mérése

A védővezető árammérését csak a szigetelési ellenállás sikeres tesztelése után szabad elvégezni. Ez azt méri, hogy folyik-e áram a védővezetőn, amikor a fogyasztó be van kapcsolva. Normális esetben egyáltalán nem szabad áramlani, de általában kis, ártalmatlan szivárgóáram átfolyik a védővezetőn.

A védővezető ellenállásának mérése

A védővezető a legfontosabb  biztonsági elem  a fémházas hálózatról táplált készülékeknél. A védővezető ellenállás mérését a DIN VDE 0701-0702 szabványsorozat határozza meg, és általában hordozható elektromos készülékeken történik. Ide tartoznak a tipikus háztartási készülékek, például a televíziók vagy a mikrohullámú sütők.

A DIN VDE szerint minden megérinthető elektromosan vezető alkatrészt csatlakoztatni kell a védővezetőhöz. A teszt célja annak bizonyítása, hogy a védővezető nem szakadt meg, és olyan alacsony ellenállású, hogy biztonságosan meg lehet érinteni.

A védővezető áramának vizsgálata

A védővezető áramának vizsgálata szintén a DIN VDE szerinti készülékvizsgáló működési körébe tartozik. Ezt csak a szigetelési ellenállás sikeres ellenőrzése után szabad elvégezni. Azt vizsgálja, hogy folyik-e áram a védővezetőjén, amikor az elektromos fogyasztó működik. Normál működés esetén nem szabad folynia, de a gyakorlatban általában kis szivárgási áram folyik.

Azt, hogy ez a maximális szabvány értékek alatt van-e, a VDE szabvány szerinti tesztkészülékkel ellenőrizhető. Alternatív megoldásként a helyettesítő szivárgóáram vizsgálat is alkalmas a mérésekre. A mérési beállítás ugyanaz, de a fogyasztó kikapcsolt állapotában történik. A tesztkészülék feszültséget ad a külső és nullavezetőkre, és ellenőrzi a védővezetőt.

Alternatív megoldásként egy kisebb, védővezető nélküli tesztkészülékkel az érintési áramot mérik. Ez azt vizsgálja, hogy folyik-e áram a végberendezés fémes külső részein.



Erre figyeljünk a VDE tesztelő eszköz kiválasztásakor

A vizsgálóeszköz kiválasztásakor a legfontosabb kritérium a tervezett vizsgálati eljárás. Ennek oka, hogy a telepítési tesztelőket csak elektromosan képzett személyek kezelhetik. A VDE készülékvizsgáló készülékek használata kevésbé kritikus, és laikusok is használhatják őket, mivel közvetlenül a mérés során jelzik, hogy az érték megfelel-e a VDE irányelveknek.

A következő lépés a VDE szabvány kiválasztása. A DIN VDE 0701-0702 szerinti eszközökön kívül vannak más szabványok, például a DIN VDE 0751 szerinti teszterek is. Ezek gyakran kalibrált és tanúsított készüléktesztelők, amelyek egy része a további VDE szabványok követelményeinek is megfelel.

További kiválasztási szempont a tervezett helyszín. A hálózati tápcsatlakozással rendelkező készülékek helyhez kötött vizsgálólaboratóriumok számára alkalmasak. A mobil telepítési és eszköztesztelőket viszont újratölthető akkumulátorokkal látják el. A szükséges interfészek kérdése is fontos ebben az összefüggésben. A választék a klasszikus RS-232 soros interfésztől az USB-n, Bluetoothon és infravörösen keresztül a LAN-ig és a WLAN-ig terjed.



GYIK – gyakran ismételt kérdések

Miért nincsenek mutatóműszeres VDE teszteszközök?

A VDE szabványoknak megfelelő összes készülék digitális kijelzővel rendelkezik, amely számokat és betűket mutat. A hagyományos analóg mutatós mérőeszközök - pusztán matematikai szempontból - pontosabbak az ábrázolásukban, de az értékek nem pontosak, és mindenekelőtt nem jól olvashatók.

Egyes telepítéstesztelők úgynevezett biztonsági előtesztelési funkciót kínálnak. Az mit jelent?

A biztonsági elővizsgálat során a külső, nulla- és védővezetőket a tényleges tesztelési folyamat előtt csatlakoztatják a vizsgálókészülékhez. Ha a teszter figyelmeztetést ad ki, akkor súlyos szigetelési hiba van, és a tesztelem megsérülhet a tesztfeszültség miatt.