A rendelkezésre álló eredmények alapján elengedhetetlen az optimális beltéri klíma biztosítása az üzletekben, vendéghelyiségekben, irodákban, tantermekben és minden más olyan beltéri helyiségben, ahol folyamatosan tartózkodnak emberek. Sem a hőmérsékletnek, sem a relatív légnedvességnek ne szabad átlépnie az ajánlott határértékeket. Ezért érdemes a helyiségeket megfelelő hőmérőkkel és légnedvesség mérőkkel felügyelni. Alternatív megoldásként léteznek kombinált készülékek is, amelyek mindkét mért értéket megbízhatóan rögzítik és jelenítik meg.

Egy hőmérsékletfüggő fűtésszabályozásmegfelelő szellőztetés és kiegészítő levegőpárásítás segítségével a mért értékek viszonylag könnyen befolyásolhatók. Mindenesetre a fűtőtestre helyezett vizes edény nem jelent hatékony megoldást a túl száraz levegőre. Ez inkább amolyan csepp a tengerben megoldás. Helyiség mérettől függően megfelelő légnedvesítőt  kell használni. Ha viszont a légnedvesség túl magas lenne, akkor páramentesítőre van szükség a határérték alá süllyesztéshez.

Emellett az iskolákban és irodákban feltétlenül szükség van a helyiség levegő CO2 terhelésének felügyeletére is. Mert sokszor előfordul, hogy a teremben tartózkodók észre sem veszik a kilélegzett levegőben található magas arányt. Ezért különösen fontos a levegő CO2 tartalmának megfelelő mérőeszközökkel történő folyamatos ellenőrzése zárt helyiségekben. Ha szükséges, intenzív szellőztetéssel elegendő friss levegőről gondoskodhatunk és így hatékonyan csökkenthetjük a CO2 terhelést és az aeroszolok koncentrációját. 

✔ CO2 mérőeszközök
✔ Nedvességmérők
✔ Hőmérők

 

- CO2 tartomány: 0-5000 ppm
- Üzemi hőmérséklet: 0...+90°C
- A kijelzés felbontása: 0,1°C (0,1°F)
- Hőmérséklet mérési tartomány: 0...+50°C
- Páratartalom mérési tartomány: 5 - 95%

 

Termék megtekintése ›

- CO2 tartomány: 400 – 500 ppm
- CO2 felbontás: 1ppm
- Hőmérsékleti tartomány: -10...+50°C
- Relatív páratartalom: 0% RH - 99% RH
- A hőmérsélet legjobb pontossága: ± 1 ° C

 

Termék megtekintése ›

Milyen hatással van a helyiség klíma a vírusok terjedésére?

A korábban általános belgyógyászként és a Zürichi Egyetem Családorvosi Intézetének oktatójaként dolgozó Dr. Walter Hugentobler a korai szakaszában foglalkozott a száraz levegő egészségügyi hatásaival.

Szerinte közvetlen kapcsolat van a beltéri klíma és a vírusfertőzések között. Amerikai kollégáival, Miyu Moriyamával és Akiko Iwasakival közösen a „légúti vírusfertőzések szezonalitásáról” szóló tanulmányon dolgoznak együtt.  Az első eredmények már megjelentek az "Annual Review of Virology" folyóiratban.

CO2 mérőeszközök:

Légtisztítók:

Milyen hatással van a légnedvesség a vírusok terjedésére?

A tanulmány szerint a relatív légnedvesség és a fertőzés kockázata közvetlenül összefügg. Ha a légnedvesség túl alacsony vagy túl magas, a vírusok terjedésének veszélye rendkívül magas. A relatív légnedvsség ajánlott értéke 40% - 60%.

Ha a páratartalom alacsonyabb, a vírusok tovább maradnak fertőzőképesek a felületeken, amikor kiszáradnak, és tovább lebeghetnek a levegőben. Ráadásul a fix felületekről könnyebben fel is pöndörödnek. Ha a légnedvesség az ajánlott érték felett van, az az aeroszol cseppek terjedését és eloszlását befolyásolja a levegőben. 

Ez a magyarázat arra is, hogy a legtöbb influzenzás megbetegedés miért a téli hónapokban fordul elő. A kültéri magas páratartalom és a túlmelegedett száraz levegő a vírusoknak szabad pályát tesznek lehetővé.

Nedvességmérők:

Milyen hatással van a hőmérséklet a vírusok terjedésére?

Sajnos nem teljesült be az a remény, hogy a SARS-CoV-2 kórokozót gyengíti vagy akár meg is szünteti a 2020-as nyárközépi hőmérséklet. Éppen ellenkezőleg. A SARS-CoV-2 kórokozó a magas hőmérsékletet is túléli. A bochumi Ruhr Egyetem tanulmányában a kutatócsoportok részletesebben vizsgálták a fertőző részecskék felezési idejét. 

A felezési idő az az időtartam, amely alatt a fertőző részecskék száma 50%-kal csökken. Szobahőmérsékleten (20 – 23 °C) a felezési idő mintegy 9,1 óra. A hűtőszekrény hőmérsékletén (4°C) a felezési idő jelentősen magasabb volt, 12,9 óra. A 17,9 órás maximális értéket 30 °C-on érték el. Ennek eredményeként a magas és az alacsony hőmérséklet sem igazán károsíthatja a vírust. 

A légnedvesség és a hőmérséklet hatását az aeroszolok terjedésére a Robert Koch Intézet  SARS-CoV-2 jegyzete is említi az átviteli útvonalakról szóló tanulmányban.

Hőmérők: