Leggyakrabban vásárolt

    Top termékek

    A top értékelt termékek

    Top értékelt

    Útmutatók

    Akkuk » Sokoldalú energiatárolás korlátlan alkalmazási lehetőséggel

    Modern technológiánk vezeték nélküli szabadsága elképzelhetetlen lenne nagy teljesítményű újratölthető akkumulátorok nélkül. Legyen szó okostelefonról, notebookról, MP3-lejátszóról, porszívóról vagy akár fúrógépről: mindezen elektronikus eszközökben a legkorszerűbb akkumulátortechnológia biztosítja a megbízható működést és a hosszú élettartamot.

    Ahhoz, hogy ez hosszú ideig így maradjon, az adott készülékekben lévő akkumulátorokat megfelelően kell tölteni és karbantartani. Az akkumulátorok sokfélesége azonban éppoly nagy, mint a készülékek sokfélesége.

    A klasszikus kerek cellás kivitelben vagy 9 V-os blokk formájában (lásd a mellékelt képet) lévő újratölthető elemek a hagyományos elemek helyettesítésére is nagyon népszerűek, ezért széles körben használják őket.

    A teljesítmény fenntartása érdekében minden egyes akkumulátort egyedileg kell kezelni és ápolni. Ha azonban betart néhány fontos alapszabályt, hosszú ideig élvezheti az elemeket. Örömmel nyújtunk Önnek fontos információkat és gyakorlati tanácsokat az újratölthető akkumulátorok kezeléséhez.



    Mi az az akku?

    Az újratölthető elem vagy akkumulátor olyan másodlagos elem, amely újratölthető. Ez azt jelenti, hogy az újratölthető akkuk többször is felhasználhatók.

    Ha egy újratölthető akkumulátor lemerül, akkor az újratölthető akkumulátor technológiához megfelelő töltővel kell újratölteni. Az újratölthető akkumulátorok különösen alkalmasak a nagy teljesítményigényű készülékekhez.

    Az újratölthető akkukkal ellentétben az elemek primer cellák, és csak egyszeri használatra szolgálnak. Ha egy elem lemerül, azt újra kell hasznosítani. Tartalmuk miatt az elemeket és az újratölthető akkukat nem szabad a háztartási hulladékkal együtt ártalmatlanítani.

    Az akkumulátorok olyan eszközökhöz alkalmasak, amelyeket csak alkalmanként használnak, alacsony az energiaigényük, és amelyeknek mindig használatra készen kell állniuk.

    Sajnos az akku és az elem kifejezéseket néha összekeverik.



    Milyen típusú akkumulátorok léteznek?

    Az akkumulátor kialakításán kívül, amelyet általában az ellátandó készülék határoz meg, döntő jelentőségű az akkumulátor típusa vagy akkumulátortechnológiája. Az akkumulátortechnológiától függően különböző anyagokat használnak az újratölthető energiatárolók építéséhez.

    Ólomsavas akkumulátorok

    A legrégebbi és legolcsóbb újratölthető akkumulátorok még mindig az ólom-savas akkumulátorok. Ezeket az akkumulátorokat általában az autóiparban használják. A karbantartást nem igénylő ólom-akkumulátorok tartósan zártak, ezért bármilyen helyzetben használhatók. Ezeket az akkumulátorokat a jump starterekben, UPS rendszerekben, riasztórendszerekben vagy napelemként használják. Az AGM-akkumulátorokban vagy ólomgyapot-akkumulátorokban a hígított kénsav üvegszálas gyapotba van ágyazva. Az alkalmazási terület megegyezik a zselés akkumulátorokéval. Ezeket gyakran használják motorkerékpár-akkumulátorokként is.

    Előnyök:

    ✓  Költséghatékony beszerzés
    ✓  Nagy kapacitásérték
    ✓  Robusztus

    Hátrányok:
    ✗  Nagyon érzékeny a mélykisülésre


    NiCd akkuk

    Néhány évvel ezelőttig a nikkel-kadmium akkumulátorok verhetetlenek voltak a rendkívül nagy teljesítményigényű alkalmazásokban, mint például az elektromos szerszámok és a nagy teljesítményű hajtások a modellgyártásban. Időközben azonban ezt az akkumulátortípust szinte teljesen felváltották a lítium-polimer akkumulátorok.

    Előny:

    ✓  Alacsonyabb beszerzési költségek, mint a NiMH akkumulátorok esetében
    ✓  Rendkívül nagy teljesítményigényhez és gyors töltéshez
    ✓  Nagyon hidegálló

    Hátrány:
    ✗  Töltés előtt teljesen le kell meríteni

    Megjegyzés:

    A mérgező nehézfémek miatt általános értékesítési tilalom van érvényben. Kivételt képeznek a vezeték nélküli elektromos szerszámokhoz, a vészhelyzeti és riasztási technikához, valamint az orvostechnikához használt NiCd akkumulátorok.

    A NiCd akkumulátorok memóriahatása: A NiCd akkumulátorok elképesztő memóriahatással rendelkeznek.

    Az úgynevezett memóriahatás miatt még a legerősebb akkumulátor is gyengülni kezd. Ezért a nikkel-kadmium akkumulátort mindig csak akkor szabad tölteni, ha teljesen lemerült. Ellenkező esetben kadmiumkristályok képződhetnek a negatív elektródán. Az akkumulátor megjegyzi ezt a nem teljesen lemerült állapotot, és üresnek tárolja. Valójában e kisülési szakasz alatt még mindig van kapacitás - de ez már nem használható. További nem teljes kisülési ciklusokkal a kapacitás egyre jobban csökken. Ennek a memóriahatásnak az elkerülése érdekében időről időre teljesen le kell meríteni a NiCd cellákat. Ez jelentősen meghosszabbítja az akkumulátorok élettartamát.


    NiMH akkuk

    A nikkel-fémhidrid akkumulátorokat (NiMH) mindenekelőtt környezetbarát tulajdonságaik jellemzik. Több energiát képesek tárolni, mint a NiCd akkumulátorok, és nem szenvednek a memóriahatástól. Ennek eredményeképpen a NiMH kerek cellás akkumulátorok széles körben használatosak és nagyon népszerűek a felhasználók körében.

    Előny:

    ✓  A mérgező nehézfém kadmiumtól mentesm
    ✓  Nagyobb kapacitást kínál azonos kialakítás mellett
    ✓  Nincs memóriahatás

    Hátrány:
    ✗  Magasabb beszerzési költségek, mint a NiCd akkumulátorok
    ✗  Érzékenyebbek a hidegre, mint a NiCd akkumulátorok
    ✗  Erős kisülés hosszabb tárolás során*
    ✗  A használt töltőt NiMH akkumulátorokhoz kell tervezni.

    * Kivétel: NiMH újratölthető akkumulátorok alacsony önkisüléssel, mint például a Conrad Endurance, Sanyo eneloop, Panasonic eneloop vagy Varta Ready2Use.


    NiZn akkuk

    A nikkel-cink újratölthető akkuk (NiZn) ideális megoldást jelentenek, ha a NiMH akkukkal ellátott készülékek nem vagy csak megbízhatatlanul működnek az alacsony, 1,2 V-os akkufeszültség miatt.

    Előny:
    ✓  Magas feszültség 1,6 V/cella
    ✓  Nagy energiasűrűség és ciklusstabilitás
    ✓  Nagyon hidegálló

    Hátrány:
    ✗  A töltőt NiZn akkumulátorokhoz kell tervezni.


    Li-Ion vagy LiPo akkuk

    A mobiltelefonok, okostelefonok, notebookok és digitális fényképezőgépek bevált áramforrásaként a nagy kapacitású lítium akkumulátorok mostanában a modellezési ágazatban is egyre nagyobb teret hódítanak könnyű meghajtóakkumulátorokként. A lítium akkumulátorok azonban még mindig viszonylag drágák, és csak speciális töltőkkel tölthetők fel. A lítium akkumulátorok könnyen tönkremehetnek, ha a maximális töltési feszültséget túllépik.

    Előny:
    ✓  Magas cellafeszültség, 3,6 - 3,7 V/cella
    ✓  Nagy energiasűrűség
    ✓  Különböző kivitelek állnak rendelkezésre

    Hátrány:
    ✗  A töltőket lítium akkumulátorokhoz kell tervezni.



    Milyen gyakori akkutípusok léteznek?

    Az elemekhez hasonlóan az újratölthető akkuk is kaphatók a klasszikus kerek cellás kivitelben. Azonban más kialakítások és típusok is meghonosodtak a piacon:

    Lady, mikro és ceruza akkuk 
    A legtöbb kis elektronikai eszköz (pl. távirányítók, órák, kompakt zseblámpák vagy mérlegek) változó számú lady, micro vagy mignon újratölthető elemmel szerelhető fel. Az üzemeltetni kívánt eszközök alacsony energiafogyasztása miatt ezek az elemméretek még mindig kellően hosszú üzemidőt biztosítanak.
    Baby akkuk

    Az AA akkuknál valamivel nagyobbak, és lényegesen nagyobb kapacitással rendelkeznek. Előszeretettel használják őket olyan eszközökben, például gyermekjátékokban, amelyeknek megnövekedett energiaigényük van.
    Góliát akkuk

    A legnagyobb kerek cellás akku, elsősorban nagy teljesítményű készülékekben, például hordozható rádiókban vagy zseblámpákban használják. Ezen akkuk nagy kapacitása hosszú üzemidőt garantál.
    9 V-os akkuk

    Egyes speciális készülékekhez 9 V-os blokkelemek szükségesek. Ezek több kis egyedi cellából állnak, amelyek a blokkakkumulátor házába illeszkednek. A 9 V-os blokkelemeket gyakran használják mérőeszközökben.
    Akkupakkok Az akkumulátorok nagy kapacitású, praktikus energiatároló eszközökként különösen népszerűek a modellezésben. A szinte korlátlan kombinációs lehetőségeknek köszönhetően bármilyen alkalmazáshoz személyre szabott akkumulátorcsomagok állíthatók össze.

    A különböző akkumulátor-méreteknek néha különböző elnevezései vannak:

    Lady

    HR1, 50NH, N, LR1, LR01, E90, LR1-N, LR1/E90, 4001, AM5, KN, MN9100, MN9100/N, UM5, R1, KN-2, 810, 910A, L1129
    Méret: (Ø x H   12 x 30 mm)
     

    Mikro

    HR3, HR03, UO100557, DC2400, DC2400B4N, LR03, AAA, LR3, AM4M8A, AM4, S, MN2400, 824, E92, LR03N, 24A, K3A, R3, R03, 7526, UM4, Ministilo, V2500PX
    Méret: (Ø x H   10,5 x 44,5 mm)
     

    Ceruza

    HR6, HR06, CEF80, RB104358, LR06, AA, LR6, AAB4E, AM3, M, MN1500, 815, E91, LR6N, 15A, KAA, R6, R06, BA3058, U7524, UM3, Stilo, V1500PX
    Méret: (Ø x H  14,5 x 50,5 mm)

    Baby

    HR14, LR15, C, AM2, L, MN1400, 814, E93, LR14N, 14A, KC, R14, BA3042, U7522, UM2, 1/2 Torcia
    Méret: (Ø x H   26,2 x 50 mm)

     

    Góliát (mono)

    HR20, LR20, D, AM1, XL, MN1300, 813, E95, LR20N, 13A, KD, R20, LR20L, BA3030, U7520, UM1, Torcia
    Méret: (Ø x H   34,2 x 61,5 mm)
     

    9 V-os

    HR6F22, HR9V, HR22, 6LR61, 6LR21, 6AM6, 6LP3146, MN1604, A1604, E Block, LR22, 522, 6LF22, 1604A, K9V, 6R21, 6R22, BA3090/U, 6F22, PP3HP, 006P, AM6F, 6LF62, HP3, M1604, 4022, BLOC, CLR6, KA9, ND65V, U9VL-J-P
    Méret: (L x B x H   26,5 x 17,5 x 48,5 mm)



    Mi az akku helyes töltési módja?

    Minden egyes akkumulátortechnológia az adott akkumulátorhoz egyedileg igazított töltési folyamatot igényel. A maximálisan megengedett töltési áramok és annak felismerése, hogy mikor van az akkumulátor teljesen feltöltve, meglehetősen eltérőek.

    Ólomsavas akkumulátorok

    Egy üres ólomsavas akkumulátor töltés közben rendkívül nagy áramot képes felvenni. Ezért a nagy kapacitású ólomsavas akkumulátorok töltési áramát a töltés kezdetén korlátozni kell. Ezt a korlátozást vagy a töltő maximális kapacitásával, vagy elektronikus áramszabályozással lehet elérni. A töltőáramnak a kapacitásérték kb. 1/20-1/10-ének kell megfelelnie. Egy 16 Ah-s akkumulátor esetében a töltőáram 0,8 - 1,6 A lenne.

    Kezdetben a feszültség meredeken emelkedik, amíg a beállított töltőáram folyik (t1). A töltési folyamat során a töltési feszültség állandó áram mellett tovább emelkedik, amíg t2-nél el nem éri a maximálisan megengedett feszültséget. A maximális töltési feszültség az ólomsavas akkumulátor szerkezetétől függ, és az akkumulátor gyártója adja meg. Ha a töltés végi feszültség változatlan marad, a töltési áram tovább csökken. Amint a feszültség a minimális töltőáram alá csökken, az ólomakkumulátor teljesen feltöltődött.  


    NiMH akkuk

    A NiMH akkumulátorokat állandó árammal töltik. Ha a töltőáram kézzel állítható, akkor a kapacitásérték kb. 3/10-ének kell lennie. Egy 2000 mAh kapacitású akkumulátor esetében a töltési áram 600 mA lenne. A gyorstöltőknél a töltőáram automatikusan meghatározásra és szabályozásra kerül az akkumulátor viselkedése alapján. A feszültség ekkor nagyon gyorsan növekszik, amíg a szükséges töltőáram el nem fogy (t1).

    A töltési feszültséggörbe alapján felismerhető, hogy az akkumulátor mikor töltődött fel teljesen. Ez a végén egy tipikus púpot képez. Bár az akkumulátorba továbbra is töltődik energia, a töltési feszültség csökken (t2). A negatív feszültségváltozás felismerését mínusz delta U-nak vagy mínusz delta csúcstalálkozónak nevezik. Minél nagyobb a töltőáram, annál kifejezettebb a feszültségesés. A töltőáram kikapcsolása után rövid áramimpulzusok biztosítják, hogy az akkumulátor töltve maradjon.


    Lítium akkuk

    A lítium akkumulátorok töltése ugyanúgy történik, mint az ólom akkumulátoroké. A töltés kezdetén meghatározott áram folyik, amíg el nem éri a maximálisan megengedett töltési feszültséget. Ezután az áram csökken, miközben a feszültség állandó marad. Ha a feszültség a minimális érték alá csökken, a töltő kikapcsol.

    A cellánkénti feszültségértékek azonban a cellakémia függvényében változnak. Ezenkívül a cellánkénti maximális töltési feszültséget szigorúan be kell tartani. A többcellás lítium akkumulátoroknál kiegyensúlyozó elektronikát használnak, hogy az akkumulátorcsomag összes celláját azonos szinten tartsák.

    A tervezett felhasználástól függően a kiegyensúlyozó elektronikát vagy közvetlenül az akkumulátorba (lásd a mellékelt képet), vagy egy különálló eszközbe szerelik be. A modellezésben használt meghajtó akkumulátorok esetében a kiegyensúlyozó elektronika általában a töltőkbe van beépítve.

    Egyes esetekben az egyes cellákat védőáramkörökkel is ellátják, hogy a töltési feszültséget ne lépjék túl.


    Fontos!

    Az akkumulátorokat mindig csak az adott akkumulátorhoz tervezett töltővel töltse. Ideális esetben a gyártók a megfelelő töltőkábeleket vagy töltőket mellékelik az adott termékekhez. Ebben az esetben csak a gyártó által megadott töltési lehetőségeket szabad használni.

    Ha például egy Li-ion akkumulátort olyan töltővel tölt, amely csak NiMH akkumulátorokhoz van tervezve, nagy a tűz- és robbanásveszély!



    Hogyan kell megfelelően kezelni az akkumulátorokat?

    Ólom akkumulátorok

    Az ólom akkumulátor élettartama szempontjából nem előnyös, ha 50%-nál nagyobb mértékben lemerült. Még akkor is, ha azután újra teljesen feltöltődik. A szakember itt egy mély körforgásról beszél . Egy ólom akkumulátor esetében sokkal jobb, ha az eltávolított, például 10-15% -os kapacitást azonnal újratöltjük. Ebben az esetben lapos ciklusról beszélünk .

    Pontosan ez történik az autóakkumulátorral vagy a jármű ólom-savas akkumulátorával. Még akkor is, ha az önindító rövid ideig nagyon nagy áramot igényel, az indítási folyamat során felvett kapacitás csak minimális. A generátor pedig azonnal tölti az akkumulátort, amikor a motor jár. Egy autó akkumulátor több ezer indítási folyamatot képes kezelni anélkül, hogy megsérülne.

    A napelemes rendszerekhez vagy elektromos járművekhez használt ólom akkumulátorok szükségszerűen ciklusos működésnek vannak kitéve . Emiatt ezeknek a feladatoknak megfelelően más-más tervezésű és kivitelezésűek.

    Az ólom-savas akkumulátorokat rendszeresen ellenőrizni és karbantartani kell. A folyadékveszteséget desztillált vízzel kell pótolni. Ezeknek az akkumulátoroknak az oldalán vagy a töltőnyílásokon gyakran vannak jelölések az optimális töltési szint meghatározásához. Ha ezek a jelölések hiányoznak, az optimális savszintnek kb. 1 cm-rel az ólomlemezek felső széle fölé kell emelkednie. A télen nem használt ólom akkumulátorokat tárolás előtt teljesen fel kell tölteni. Az akkumulátorokat is rendszeresen fel kell tölteni. Alternatív megoldásként csepegtető töltés funkcióval rendelkező töltők is használhatók.


    NiMH akkuk

    A NiMH akkumulátorok viszonylag könnyen kezelhető akkumulátorok, amelyek könnyen ellenállnak a mélykisülésnek. A folyamatos töltés viszont jelentősen lerövidítheti az akkumulátorok élettartamát és teljesítményét. Emiatt nem ajánlott például a vezeték nélküli telefont a nap 24 órájában a töltőállomásban hagyni.

    A NiMh akkumulátorok azonban bizonyos mértékű önkisüléstől szenvednek . Ezért használat előtt mindig újra kell tölteni.

    Egyes gyártók felismerték a problémát, és alacsony önkisülésű NiMh akkumulátorokat kínálnak. Ezeket az akkumulátorokat többek között Conrad Endurance, Pamasonic eneloop vagy Varta Ready2Use néven árulják.


    Lítium akkuk

    Ami az ólom akkumulátorok akkumulátorának hosszú élettartamát biztosítja, az rendkívül káros a lítium akkumulátorokra. Ez azt jelenti, hogy az akkumulátort mindig 100%-os töltöttségi szinten kell tartani. 

    A modellgyártók már régóta csinálják ezt, és csak az utolsó használat után töltik fel a nagy és drága LiPo akkumulátoraikat 40-50%-ig. Ez azt jelenti, hogy a kiváló minőségű akkumulátorok optimális védelmet élveznek a pihenőidő alatt a következő modellben történő felhasználásig.

    A notebookok, laptopok, netbookok vagy táblagépek tulajdonosai ezt lehetőség szerint vegyék figyelembe. Otthoni vagy irodai helyhez kötött használat esetén az eszközök akkumulátorai gyakran 100%-os töltési állapotban vannak dokkolóállomások vagy töltőkábelek segítségével.

    Néhány év elteltével rájössz, hogy a notebook továbbra is jól működik, de az akkumulátor élettartama csak nagyon rövid.

    Ez a jelenség az okostelefonokra is vonatkozik. De mire az akkumulátor a fáradtság első jeleit mutatja, már megvan a telefon utódmodellje. A gyenge akkumulátor gyakran a döntő érv új okostelefon vásárlása mellett. 



    Így találja meg a megfelelő akkumulátort

    Ha kerek cellás akkumulátorokról van szó, a vásárlási döntés viszonylag egyszerű. A ceruza (AA), mikro (AAA), bébi (C), 9 V blokk vagy mono (D) formátum döntő szerepet játszik. Az azonos kialakítású akkumulátorok csak a márkában és a mAh-ban megadott kapacitásinformációkban különböznek egymástól. Csak ritka esetekben lesz szüksége 1,6 V/cella NiZn akkumulátorokra az 1,2 V/cella NiMH akkumulátorok helyett.

    Az ólom akkumulátorok esetében a technológia (sav, gél, gyapjú, stb.) mellett a műszaki adatokon van a hangsúly. A feszültség és kapacitás mellett a méretek és természetesen a lapos csatlakozókkal, M6 csavarkötésekkel stb. Egyes alkalmazásokhoz, például riasztórendszerekhez VDS-tanúsítvány szükséges.

    A lítium akkumulátorokkal nehezebbé válik a dolog . Itt a vevőnek mindent meg kell határoznia a technológiától ( lítium polimer, lítium vas vagy lítium ion), a kialakítástól, a csatlakozástól a cellák számáig és a méretekig. A modellpilóták számára az akkumulátor súlya is döntő jelentőségű. 



    A leggyakrabban feltett kérdések az akkumulátorokkal kapcsolatban

    Milyen gyakran lehet tölteni egy akkumulátort?

    Az akkumulátorok töltési ciklusainak száma a technológiától és a kisütés mélységétől függ. Az is kulcsfontosságú, hogy az akkumulátort milyen jól kezeljük. Míg az ólom- és lítium-akkumulátorok nagyon érzékenyek a túlzott kisülésre, a NiCd-akkumulátorokat töltés előtt le kell meríteni, hogy megőrizzék teljesítményüket.

     

    Milyen gyorsan töltődik fel egy akkumulátor?

    Az, hogy az akkumulátor milyen gyorsan tölthető fel teljesen, a kérdéses akkumulátortól függ. A gyártók a műszaki adatok között feltüntetik a megengedett legnagyobb töltőáramot. Ezután a töltőnek képesnek kell lennie erre. Ha lehetséges, a maximális töltőárammal történő gyorstöltést csak akkor szabad végrehajtani, ha az akkumulátorra sürgősen szükség van. A lassabb töltési folyamatok általában kíméletesebbek az akkumulátorokkal szemben. 

     

    Mit jelent a mAh jelzés? 

    A mAh a milliamper per óra rövidítése, és az akkumulátor kapacitását írja le. A kapacitás azt jelzi, hogy egy akkumulátor mennyi elektromos energiát képes tárolni, vagy mennyi ideig képes egy bizonyos áramot leadni. Egy 2000 mAh AA Mignon nikkel-fémhidrid akkumulátor 200 mA áramot képes felvenni 10 órán keresztül. Ha a kisülési áramot növeljük, a tényleges használható kapacitás értéke mAh-ban csökken. 

     

    Miért különbözik gyakran az azonos akkumulátorok kapacitása?

    A kapacitásérték csak azt mutatja meg, hogy egy akkumulátor mennyi energiát képes tárolni vagy felszabadítani. De nem mond semmit az akkumulátor minőségéről és teljesítményéről. A nagy kapacitásértékeket gyakran más paraméterek, például belső ellenállás vagy önkisülés rovására érik el.

     

    Mik azok a nagyáramú akkumulátorok?

    Ahogy a neve is sugallja, ezek az akkumulátorok nagyon rövid idő alatt feltölthetők és nagyon rövid idő alatt lemeríthetők. Az elektromos modellek táplálására gyakran nagyáramú akkumulátorokat használnak. Még akkor is, ha a motor csak néhány percig jár, óriási teljesítmény áll rendelkezésre ezalatt az idő alatt.

     

    Hogyan dobjuk ki az akkumulátort?

    A felhasznált fémek és savak miatt az elemeket nem szabad a háztartási hulladékkal együtt kidobni. Leadhatók (mint az akkumulátorok) újrahasznosító központokba vagy kiskereskedőkbe, hogy megfelelően újrahasznosíthatók legyenek.

     

    Mi az újratölthető elem?

    Az újratölthető elem egy alkáli elem, amely korlátozott mértékben újratölthető. Ehhez azonban speciális töltőkre volt szükség. Ezzel a rendszerrel a gyártók az 1,5 V névleges feszültségű akkumulátor előnyeit és az újratölthető akkumulátor újrafelhasználhatóságát próbálták ötvözni. Az 1,6 V névleges feszültségű NiZn akkumulátorok bevezetése óta az újratölthető akkumulátorok kevésbé fontosak.

     

    Mi a teendő, ha rossz szaga van egy lakóautó akkumulátorának töltése közben?

    A kellemetlen szag hidrogén-szulfid. Ez akkor fordul elő, ha az ólomakkumulátorok túl vannak töltve és túlságosan felforrósodnak. Ennek oka lehet egy nem megfelelő vagy hibás töltő (túl magas a töltési feszültség), vagy egy hibás akkumulátor. Ezenkívül az ólom-savas akkumulátorok töltés közben gázokat bocsáthatnak ki. Ez az oxigén és a hidrogén robbanásveszélyes keverékét (oxihidrogén) hozza létre, amely a töltőnyílásokon keresztül távozik. Éppen ezért a nagyméretű ólom akkumulátorokat csak jól szellőző helyiségekben szabad feltölteni.


    Fontos: Az akkumulátorok töltésénél mindig be kell tartani a gyártó által megadott áram- és feszültséghatárokat.