Útmutatók

    Automatizálás: Sok vállalat jövője

    Az automatizálás számos iparágban és üzleti szektorban fontos szerepet játszik. Lehetőséget kínál a munka- és termelési folyamatok hatékonyabb megszervezésére, nagyobb értékesítési volumenek elérésére és erőforrás-megtakarításra. Útmutatónkban megtudhatja, mi jellemzi az automatizálást és az automatizálási technológiát.

    Alkalmazási példa a terep- és folyamattechnikából


    Mi az automatizálás?

    Az automatizálás kifejezés a görög autómatos kifejezésre vezethető vissza, amelyet "önmozgónak", "önműködőnek" vagy szabadabban "külső segítség nélkülinek" lehet fordítani. Az automatizálás célja, hogy az eszközök, gépek vagy rendszerek önállóan végezhessenek feladatokat vagy oldjanak meg problémákat. Az automatizálási rendszerek autonóm módon, emberi beavatkozás nélkül működnek.

    Az automatizált gépek feladata nemcsak a munka- vagy termelési lépések elvégzése, hanem azok irányítása, szabályozása és szükség esetén ellenőrzése is. Ebben különbözik az automatizálás a gépesítéstől. Ez utóbbinál a gépek csupán a munkamozgások lefordítására szolgálnak, tehát a munkafolyamatot továbbra is az ember végzi. Más szavakkal: az automatizált folyamatok személyzet nélküliek, a gépesített folyamatok nem.

    Az automatizálás célja a munkafolyamatok és a gyártási lépések hatékonyságának növelése, valamint a munkaerő munkaterhelésének csökkentése, ami viszont erőforrás-megtakarítást eredményez. Segítségével egyenletes vagy még jobb termékminőség és optimalizált termelés érhető el, mivel a gépek az emberrel ellentétben nem fáradnak el, és az anyagkopás és hasonlók jeleitől eltekintve egyenletesen magas színvonalon képesek teljesíteni. Az automatizálás általában a termelési volumen és ezáltal a termelékenység növekedését eredményezi, mivel a gépekkel számos feladatot gyorsabban és pontosabban lehet elvégezni.

     


    Az automatizálási technológia és az automatizálás részterületei

    Az automatizálás egyik központi területe a mérés- és szabályozástechnika. Míg a méréstechnika a fizikai változók, például a hőmérséklet, a nyomás, az áram vagy a feszültség mérésével foglalkozik, addig az irányítástechnika feladata a folyamatok irányítása. Az irányítás során a rögzített tényleges értéket összehasonlítják egy előre meghatározott célértékkel. Ha a két érték nem egyezik, akkor a rendszerre hatást gyakorolnak (például egy szabályozó aktiválásával), hogy a tényleges értéket összehangolják a célértékkel. A szabályozás mindig a visszacsatolás pillanatához kapcsolódik, azaz a kimeneti változó visszahat a bemeneti változóra. A műveletsorozat zárt, ezért nevezik szabályozási huroknak. Ebben különbözik a zárt hurokszabályozás a nyitott hurokszabályozástól. Ez utóbbi egy olyan szabályozási lánc, amely nyitott műveletsorozattal rendelkezik, mivel a kimeneti változó nem hat vissza a bemeneti változóra.

     

    Ahhoz, hogy a gépek vagy rendszerek átvegyék a munkafolyamatokat, először is mozgást kell tudniuk generálni. Ez a hajtástechnika segítségével lehetséges. Célja a mozgás generálása fogaskerekek vagy motorok segítségével. Az automatizálásban a hajtástechnika úgyszólván tárggyá válik. A vezérléstechnika területéhez tartozó hajtásvezérlők segítségével például egy gép motorját úgy lehet vezérelni, hogy az a lehető legjobb teljesítményt érje el. A tachométerek - amelyek a méréstechnika területéhez tartoznak - a gépek és motorok felügyelete érdekében mérik a tengelyek sebességét. A jelzéstechnikát szintén az automatizált folyamatok ellenőrzésére használják. Ide tartoznak például az olyan optikai jelzőberendezések, mint a LED-es jelzőfények vagy az olyan akusztikus jelzőberendezések, mint a kürtök, szirénák és zümmerek. A jelzőtechnika figyelmeztető és tájékoztató jeleket adhat, vagy egyszerűen csak jelezheti a gépek működési állapotát.

     

    Az ipari PC-ket általában a folyamatautomatizálás, a vizualizáció és a robotika területén használják. Kifejezetten az ipari szektorban való használatra tervezték őket, magas műszaki követelményeknek felelnek meg, és általában kevésbé hajlamosak a meghibásodásra. Mivel folyamatos működésre vagy hosszú élettartamra tervezték őket, a számítógépek a lehető legkevesebb kopó alkatrésszel vannak felszerelve. A folyamatautomatizáláshoz használt ipari PC-k kétféle változatban kaphatók. Az egyik változatban az automatizálási rész hardverként van beépítve a házba, például PCI-csatlakozó formájában. A kommunikáció ezután egy közös buszon keresztül történik. A másik változat az automatizálási rész PLC-szoftverként történő átvitele a PC-re. A PLC a programozható logikai vezérlő rövidítése, és olyan alkatrészre utal, amelyet programozással írnak le, és egy rendszerben vagy gépben annak szabályozására vagy vezérlésére használnak.

    A távkarbantartás hasznos az automatizált folyamatok megfigyeléséhez, valamint a rendszer hibáinak gyors felkutatásához és kijavításához. Különböző szoftveres vagy hardveres megoldások kínálnak lehetőséget az automatizálási rendszerek távoli elérésére azok konfigurálása, vezérlése vagy javítása érdekében. A távkarbantartási eljárások elvileg bármely automatizált munkaterületen alkalmazhatók.

     


    Az automatizálás alkalmazási területei

    Az automatizálás a mindennapi élet szinte minden területén megtalálható. A teljesen automata kávéautomaták, az online banki szolgáltatások, valamint a vasútállomások és repülőterek modern érkezési és indulási kijelzői példák a mindennapi életben alkalmazott automatizálásra. Az orvostudományban az automatizálási technológiát a dialízis- és szívtüdőgépekben, a pacemakerekben, az altató- és röntgengépekben alkalmazzák. A gépészetben és a robotikában éppúgy nélkülözhetetlenné vált, mint a jármű- és gyártástechnológiában.

    Sok vállalat és szolgáltató számára a folyamatautomatizálás jó megoldás a számlák elkészítésére vagy a bejövő és kimenő áruk kis erőfeszítéssel történő kezelésére. Különösen az intelligens automatizálás játszik ma már szerepet a gazdaság számos ágazatában, például az e-kereskedelemben. Az intelligens folyamatautomatizálás hatékony e-mail marketinget végezhet, például hírlevelek vagy személyre szabott üzenetek automatikus és célzott küldésével a címzetteknek. A mesterséges intelligencia (AI) integrálásával az automatizálási megoldások egyre összetettebb feladatokat vállalhatnak.

     


    Gyakorlati tippünk: az adatok rendszerezése az adatalapú automatizáláshoz

    A rendszerezett és strukturált adatok az adatalapú automatizálás mindenek felett álló eleme. Az adatoknak nem szabad ellentmondaniuk egymásnak, hogy az AI egyértelműen hozzárendelhesse és értelmezhesse őket. Ha ez nem így van, akkor gyorsan hibák, eltérések vagy nem kívánt eredmények születhetnek.


    GYIK - gyakran ismételt kérdések az automatizálásról

    Mi az automatizálás szintje?

    Az automatizáltság foka jelzi az automatizált funkciók arányát az üzem vagy a termelési rendszer teljes funkciójában. Ez rendszerenként változik. Ha egy rendszer minden funkciója automatizált, azt teljesen automatikus működésnek nevezzük. Egyébként ez egy félautomata működés.