Leggyakrabban vásárolt

    Am häufigsten gekauft

    A top értékelt termékek

    Top bewertete Produkte

    Highlights

    Népszerű márkák

    Útmutatók

    Multimédia a szinte korlátlan lehetőségekért 

    Sajnos a multimédia fogalmát még nem sikerült tudományos szempontból meghatározni. Ez annál is inkább meglepő, mivel a multimédiát 1995-ben az év szavának választották. De vajon szükség van-e egyáltalán pontos definícióra?

    Szó szerint véve a multimédiát a médiumok sokféleségeként lehetne értelmezni. Más szóval, sok különböző médium kölcsönhatása. A médium pedig alapvetően egy "közvetítő". Ez lehet egy újság, egy könyv, egy tábla, de akár egy elektronikus eszköz is. Ide tartoznak a projektorok, a DVD-lejátszók, a telefonok vagy akár a televíziók és a PC-k.

    A közvetített üzeneteket szavak, képek vagy akár számok és hangok formájában továbbítják. A multimédiás alkalmazások egyszerre többféle átviteli formát használnak.

    Ez azt jelenti, hogy egyszerre különböző érzékszerveket szólítanak meg. A szem látja a képet, míg a fül hallja a hangokat.

    Még a tapintás érzékelése is, amelyet a bőr felületi érzékenységén keresztül rögzítenek, ma már a multimédiás érzékelés kategóriájába tartozik.

    Például a struktúrán hordozott hangátalakítók segítségével a zenét nemcsak hallani, hanem az egész testben érezni is lehet.

    A multimédia másik jellemzője az irányultság. Ha az információt csak egyirányúan továbbítjuk a küldő és a vevő között, akkor az alkalmazás egyirányú. Ha azonban a vevő képes reagálni az információra, az interakciónak minősül. Ez az interaktivitás olyan messzire mehet, hogy teljes alkalmazások testre szabhatók a felhasználó kívánságai szerint.

    A virtuális valóság alkalmazások egyszerre több érzékszervre is hatnak.


    Multimédia az iskolában és a munkahelyen

    A multimédiás tanulási tartalom könnyebben befogadható és jobban megjegyezhető.

    A folyamatosan fejlődő digitalizációnak köszönhetően a multimédiás alkalmazások az élet szinte minden területének szerves részévé váltak.

    A játékokkal és szórakozással foglalkozó szabadidős szektor mellett az iskolákban és a munkahelyeken is egyre inkább kihasználják a multimédiás tananyag- és információközlés előnyeit.

    Ebből a szempontból gyorsan világossá válik, hogy a Conrad Electronic miért egyesít annyi különböző termékcsoportot a multimédia gyűjtőfogalma alatt. Másrészt, több mint 20 év elteltével a multimédia kifejezés mára szilárdan beivódott az általános közmegegyezésbe.

    És valahogy mindenki zsigerből tudja, hogy mit is értünk végső soron multimédia alatt.