Leggyakrabban vásárolt

    Top termékek

    A top értékelt termékek

    Top értékelt

    Útmutatók

    Töltők » Tápegységek az akkumulátorokhoz

    A töltőket az újratölthető akkumulátorok feltöltésére használják. Számos kivitelben és különböző típusú és méretű akkumulátorokhoz kaphatók.

    Útmutatónkban részletesebben bemutatjuk az elterjedt töltőket, és eláruljuk, mire érdemes odafigyelni a választásnál.



    Töltők újratölthető elemekhez és akkukhoz

    A töltőket akkumulátorok vagy újratölthető elemek töltésére használják. Legyen szó okostelefonról, digitális fényképezőgépről vagy hordozható elektromos szerszámokról – szinte minden alkalmazáshoz és minden akkumulátorról működő eszközhöz van megfelelő töltő. A választék rendkívül változatos, mivel nem minden akkumulátortípus tölthető ugyanazzal a töltővel, mivel  többféle méretben kaphatók, eltérő feszültségigényűek és más-más kémiai összetételűek.

    A lítium-ion akkumulátorok (Li-ion) például más töltőket igényelnek, mint az ólom-sav akkumulátorok. Bár léteznek univerzális töltők, amelyek többféle akkumulátortípus töltésére alkalmasak, ezek általában vagy egy kémiai családba tartozó akkumulátorokra korlátozódnak, például ólom-savas akkumulátor töltők, amelyek ólom-gyapot és ólom-gél akkumulátorokhoz egyaránt használhatók, vagy bizonyos akkumulátorcsaládokra, például lítium akkumulátorokra, nikkel-kadmium akkumulátorokra (NiCd) és nikkel-fém-hidrid akkumulátorokra (NiMH).

    Az egyszerű töltők egy töltőáramkörből és egy dugós tápegységből állnak, amelyen keresztül csatlakoznak a hálózathoz. Állandó töltőáramot vagy feszültséget biztosítanak az akkumulátornak, de egyébként semmilyen módon nem tudják befolyásolni a töltési folyamatot. Más a helyzet az elektronikus töltőkkel, amelyeket gyakran intelligens töltőknek neveznek. Bonyolultabb töltőáramkörökkel vagy kiegészítő mikrokontrollerrel vannak felszerelve, amely lehetővé teszi a töltési folyamat vezérlését és az adott akkumulátorok által igényelt specifikus feszültségek biztosítását.



    Az általános akkutöltők áttekintése

    Aki okostelefont vagy mobiltelefont használ, annak biztosan van otthon egy vagy akár több mobiltelefon-töltője. Ezek általában kompakt USB-töltők, amelyek mikro-USB-n vagy USB-C-n keresztül töltik a mobiltelefonokat és okostelefonokat. A csatlakoztatás a megfelelő csatlakozótípusú USB-kábellel történik. Az indukciós töltők nagyobb kényelmet biztosítanak. Ahogy a neve is sugallja, indukciós technológián alapulnak, és lehetővé teszik a mobileszközök töltését anélkül, hogy töltőkábelt kellene csatlakoztatni. Bár magát az indukciós töltőt továbbra is csatlakoztatni kell az elektromos hálózathoz, az okostelefon vezeték nélkül kap energiát. A powerbankok praktikusnak  bizonyulnak okostelefonok, táblagépek és hasonló eszközök mobiltöltésére. A powerbankok alapvetően nem mások, mint hordozható akkumulátorok, amelyeket útközben is használhatunk energiaellátásra. A powerbankok nagyobb és erősebb változata a powerstation. Alkalmazási területük nem korlátozódik kis elektronikai eszközök, például okostelefonok vagy táblagépek töltésére. Mivel lényegesen nagyobb tárolókapacitással rendelkeznek, mint a powerbankok, így például elektromos kéziszerszámok vagy több energiát igénylő háztartási készülékek meghajtására is használhatók. 

    Apropó, háztartás. Ha mikro AAA akkuval ellátott készüléket használ otthon, például faliórát, akkor töltéséhez kerek cellás töltőre lesz szüksége. A töltő kerek cellás akkumulátorok töltésére szolgál, amelyek hengeres kialakításúak és az IEC 60086 szabvány szerint vannak meghatározva. A legtöbb kerek cellás töltő képes különböző méretű akkumulátorok, például AA vagy mikro AAA akkuk töltésére. Az akkus szerszámokhoz, például a csavarozókhoz vagy fúrógépekhez speciális szerszámakkumulátor-töltési technológia szükséges. Ide tartoznak a kompakt töltőállomások és az akkumulátortöltők. Az akkumulátorcsomagokat gyakran használják nagy teljesítményű elektromos szerszámok áramellátására. Több akkumulátorcellából  (általában Li-Ion) állnak,  amelyek egymáshoz vannak kötve, amelyek egy szilárd modulba vannak helyezve. Az akkumulátorok töltéséhez megfelelő érintkezési pontokkal rendelkező töltőkre van szükség.

    Az autóiparban használják az autók és teherautók akkumulátortöltőit. Indítási segédeszközként szolgálnak, ha a jármű akkumulátora annyira lemerült, hogy a motor már nem indul be. A járműakkumulátorok általában ólomakkumulátorok működnek, és eltérő feszültséget igényelnek. Míg  az autók és motorkerékpárok akkumulátorai 6 vagy 12 voltos akkumulátorfeszültséget  igényelnek, addig a teherautók akkumulátorai 24 voltot igényelnek. Emiatt egyrészt személygépkocsik és motorkerékpárok indítóakkumulátoraihoz, másrészt teherautók indítóakkumulátor-töltőihez kínálnak töltőket. Az intelligens automatikus töltők, valamint az autó- és teherautó-akkumulátor-töltőrendszerek szükség szerint képesek a feszültség beállítására, így több járműakkumulátortípus töltésére is használhatók. Az egyik oka annak, hogy különösen az ólomakkumulátorokat használják indítóakkumulátorként, az az, hogy rövid távon nagyon nagy áramerősséget tudnak biztosítani. Hátránya viszont, hogy rendkívül érzékenyek a mélykisülésre, és szulfátlerakódások keletkezhetnek, ha hosszabb ideig nem használják őket. Az ólom akkumulátor-frissítők segítségével az ilyen lerakódások eltávolíthatók, ami megnöveli az ólom akkumulátorok élettartamát.



    A töltők speciális technológiái

    A töltők nem mindig csak elektronikus áramkörökből állnak, amelyek a szükséges feszültséget vagy töltőáramot állítják elő. Vannak olyan változatok, amelyek más technológiát használnak az energiaellátásra. Ilyenek például az üzemanyagcellák. Ahogy a neve is sugallja, az üzemanyagcellás töltők üzemanyagból termelnek energiát. Leggyakrabban ez a hidrogén, amely oxidálószerrel (pl. légköri oxigénnel) érintkezve vizet, elektromosságot és hőt termel. Az eljárást „hideg égésnek” is nevezik, mert eltér a hagyományos, motorokat használó égési módszerektől, például az erőművekben használtaktól. Szigorúan véve egy tüzelőanyag kémiai energiája elektromos energiává alakul, hőt termelve. Ennek megfelelően az üzemanyagcellák nem energiatárolók, hanem energiaátalakítók.

    Ugyanez vonatkozik a termoelektromos generátorokra is. Azonban nem kémiai energiát, hanem  hőenergiát alakítanak át elektromos energiává. Ehhez a termoelektromos hatást, más néven Seebeck-effektust használják. A Seebeck-effektus a következőket írja le: Ha egy áramkör két különböző elektromos vezetőből áll, és közöttük hőmérséklet-különbség van, akkor azok érintkezési pontjain elektromos feszültség keletkezik. A hőelektromos generátorok általában különböző adalékolt félvezetőkből állnak, amelyek egy ponton kapcsolódnak egymáshoz, és rendelkeznek hőmérséklet-gradienssel, azaz meleg és hideg oldallal. A két oldal közötti hőmérsékletkülönbség határozza meg az elektromosság szintjét. Minél magasabb, annál  több elektromos energia  keletkezik.

    A napelemes töltők a fotovoltaika elvén alapulnak. A napenergiát elektromos energiává alakító napelemeket tartalmazó, állandóan telepített napelemmodulokkal vagy összecsukható napelempanelekkel vannak felszerelve. Az ilyen töltők előnye, hogy az elektromos hálózattól függetlenül használhatók. A végkészülékhez való csatlakoztatás általában egyszerű, USB-porton keresztül történik. A napelemes töltők különösen praktikusak kültéri használatra, például túrázás vagy kempingezés során.



    Az akkumulátortöltők vásárlási kritériumai - mi a fontos?

    Az akkumulátortöltők vásárlásakor néhány tényezőt érdemes figyelembe venni. Először is, a töltőnek alkalmasnak kell lennie az adott akkumulátortípushoz. Például egy egyszerű Li-ion töltővel nem tölthet ólom-savas akkumulátorokat, hanem kifejezetten erre a célra tervezett modellt kell választania. Kivételt képeznek a kiváló minőségű multifunkciós töltők, mint például a modellező töltők között találhatóak. Ezek például képesek NiCd, NiMH, Li-ion, LiPo, LiFePo és Pb akkumulátorok (ólom-gél, ólom-sav, ólom-gyapot) és egyéb típusok töltésére. Az is fontos, hogy a töltő a megfelelő akkumulátorfeszültséget és kellően nagy töltőáramot szolgáltasson, különösen a gyorstöltők esetében.

    Ha az akkumulátorcellákat kiveszik a végkészülékből, és töltés céljából behelyezik a töltőbe, mint a kerek cellás töltőknél és számos fényképezőgép-töltőnél, a nyílások méretét az akkumulátorok méretéhez kell igazítani (AAA vagy AA elemek). A nyílások vagy töltési pozíciók száma különösen fontos, ha nagyszámú akkumulátort kell rendszeresen tölteni. Ha beépített akkumulátorral rendelkező végberendezéseket kell tölteni, akkor megfelelő kábelekre (micro USB, USB-C stb.) van szükség, hogy a töltőhöz csatlakozni lehessen. A 30 pólusú vagy Magsafe csatlakozóval felszerelt régebbi Apple-eszközökhöz saját Apple hálózati adapterek és töltők szükségesek. Az újabb modellek az USB-C szabványra támaszkodnak, és már nem feltétlenül függenek Apple töltőtől.

    A funkciók körét is figyelembe kell venni: Ha fontos Önnek a töltő és az akkumulátorok hosszú élettartama, akkor érdemes intelligens töltőhöz nyúlnia. Az egyszerű töltőkkel ellentétben ezek figyelik a töltési folyamatot, és automatikusan kikapcsolnak, hogy megakadályozzák az akkumulátorok túltöltését. Az intelligens modellek emellett gyakran rendelkeznek akkumulátorhiba felismerő funkcióval és LCD kijelzővel, amely tájékoztatást nyújt a töltés állapotáról és a töltési áramról. Ha nincs LCD-kijelző, akkor legalább LED-kijelzővel rendelkeznek. A modellspecifikus akkumulátorokhoz modellezett töltők esetében bizonyos kiegészítő funkciókkal is kiegészíthetők.

    A mobil töltőknek, például a napelemes töltőknek robusztusnak és fröccsenő víz elleni védettnek kell lenniük (tartsák be a megfelelő IP védelmi osztályt), hogy megbízhatóan működhessenek, amikor útközben használják őket. Ha olyan töltő mellett dönt, amelyet hagyományosan konnektorról működtetnek, a hálózati kábel hosszát úgy kell méretezni, hogy az a tervezett helyen gond nélkül használható legyen. Az alkalmazási terület az akkumulátor és a töltő tartozékai, például az adapterek segítségével bővíthető. Léteznek például autós adapterek, amelyek lehetővé teszik az USB-eszközök, például MP3-lejátszók vagy okostelefonok töltését az autóban, ha nem áll rendelkezésre USB-port.



    Praktikus tippünk: Frissítési funkció NiCd és NiMH akkumulátorokhoz

    A frissítő funkcióval rendelkező töltők lehetőséget nyújtanak a memóriahatás miatt kapacitásukat vesztett akkumulátorok újjáélesztésére. Állandó árammal kisütik az akkumulátorokat. A frissítő funkció azonban csak NiCd és NiMH akkumulátorokhoz alkalmas. Az ólomakkumulátorok és a Li-ion akkumulátorok a kisütés következtében károsodnának. 



    GYIK - gyakran ismételt kérdések a töltőkről

    Mi az a mélykisülés?

    Mélykisülésről akkor beszélünk, amikor az akkumulátor feszültsége egy bizonyos határérték, az úgynevezett végső kisülési feszültség alá csökken. Ez a kapacitás teljes kimerüléséhez vezethet. A mélykisülés következményei az akkumulátor típusától függően változnak. Az ólomakkumulátorok és a lítium-ion akkumulátorok különösen érzékenyek a mélykisülésre. Gyorsan helyrehozhatatlan károkat szenvedhetnek. A Ni-Cd és Ni-MH akkumulátorok kevésbé érzékenyek, de a mélykisülés itt is kerülendő.

     

    Lehetséges egy régebbi okostelefont induktív töltési technológiával frissíteni?

    Igen, sok modern okostelefon már alapból támogatja a vezeték nélküli töltést, de a régebbi modelleket általában frissíteni kell. Erre a célra beépített vevővel ellátott adapterek állnak rendelkezésre, amelyek lehetővé teszik a Qi technológián keresztüli, azaz mágneses indukción alapuló töltést. A Qi adapter egy vékony alátét, beépített vevővel és USB-csatlakozóval. A csatlakozót a mobiltelefon USB-portjába kell dugni, a vevőalátétet pedig a telefon mögé kell hajtani, hogy laposan a hátlaphoz simuljon. A töltéshez ezután már csak egy Qi töltőállomásra van szükség, amely a régi mobiltelefon-töltőt helyettesíti. Amint a vevőkészülék érintkezik vele, energia keletkezik, amely az okostelefon USB-csatlakozóján keresztül a mobiltelefon akkumulátorába kerül. A mobiltelefon védőburkolata legyen minél vékonyabb, hogy ne akadályozza az áramellátást. Alternatív megoldásként használhatók speciális, beépített Qi technológiával ellátott tokok, amelyek szintén USB-n keresztül csatlakoznak az okostelefonhoz.